zaterdag 28 november 2009

Pittige Slachterin!

Vandaag de eerste halve marathon na de marathon van Terschelling en na twee weken gerichter trainen eens kijken waar ik sta op deze afstand. Een eindtijd van 1uur32 leek mij deze week een prima doel maar de weersberichten voor deze dag voorspelden niet veel goeds, regen en een harde wind. Het open parcours over Kubaard, Hidaard, Reahus en Easterein is dus erg pittig onder deze omstandigheden. Gelukkig hadden we veel mazzel met de regen want onder het lopen bleef het droog maar de wind was hard en hadden we grotendeels tegen.
De eerste 2 kilometer naar Kubaard liet ik me lekker meevoeren door de wind in de rug maar na Swarte Beien was dit over en begon het bikkelen. Ik had wel de macht om regelmatig het kopwerk te doen in het groepje waar ik liep maar het was zwaar. De eerste 5 kilometer waren in 21.44 gegaan maar de tweede 5 kilometer had een minuut meer gekost door de wind. Richting Reahus kwam de wind van opzij en dat was lastig lopen, toch kon ik aardig tempo houden. Na 13 kilometer kregen we eindelijk wat kilometers de wind in de rug en ging het tempo omhoog. Achteraf wat te hoog voor mij want na het keren richting Easterein had ik een klein dipje ( misschien ook wat teveel kopwerk gedaan eerder in combinatie met de latere tempoversnelling) en weer was het tegen de wind in lopen. De laatste 2 kilometer kon ik toch weer wat versnellen maar was weer blij in Wommels te zijn. De eindtijd werd 1.33.44 en daar was ik toch wel tevreden over, met iets gemakkelijker omstandigheden en nog wat meer inhoud voor de laatste kilometers komt de 1uur30 wel weer in zicht.

vrijdag 20 november 2009

Doelen stellen


Na de marathon op Terschelling was ik vrij snel hersteld en kon in Oudemirdum een redelijk vlotte 10 kilometer lopen. Wat voor doel wou ik me zelf stellen na een jaar waarin ik op de halve marathon van Langezwaag een keer onder de anderhalf uur de halve marathon kon lopen en voor de rest was het maar matigjes op sportief gebied. Na de marathon is de basisconditie goed, zijn we weer wat kilo`s lichter, dus goede perspectieven om er wat meer uit te gaan halen. Nadelen zijn de leeftijd ( inmiddels 50 ) en een onwillige rechter knie die ik niet elke dag kan belasten. Het doel is om in ieder geval gevarieerder te gaan trainen met meer de aandacht op snelheid. Afgelopen week dus van alles gedaan, van intervallen tot een nagebootste cross in een weiland tot een lange duurloop. Zal december en 2010 betere resultaten opleveren , als het aan mij ligt wel.

zondag 15 november 2009

Marderhoekloop Oudemirdum

Vier dagen na de marathon van Terschelling voor de eerste keer weer gelopen, een klein rondje van 10 kilometer om de benen wat soepel te maken. Zaterdag was ik vrij dus besloot ik deel te nemen aan de Marderhoekloop in Oudemirdum. Ik besloot de 10.3 kilometer te lopen, niet te lang en eens kijken hoe snel het zou gaan. Het viel me niet tegen want ik kon een tempo van 4.15 gemiddeld lopen en dus naar een eindtijd van 43.01 lopen. Een mooie tijd om als basis te hebben voor het aanscherpen van de conditie. Over twee weken is de halve marathon van Wommels en het streven is om daar een tijd rond de 1 uur 32 te gaan lopen. We zullen zien.

vrijdag 13 november 2009

Shadow Gallery - Digital Ghosts


Vorig jaar overleed zanger Mike Baker van de progressieve metal band Shadow Gallery op 45 jarige leeftijd aan een hartaanval, en werd gevreesd voor het voortbestaan van bij insiders zo geliefde band. Ik zelf ben ook al jaren fan van hun want cd`s als Carved in Stone,Tyranny en Room V waren juweeltjes. De muziek van Shadow Gallery is bekend vanwege de complexe songstructuren en virtueus muzikaal vakmanschap. Hun muziek is afwisselend melodieus en stevig met veel aandacht voor meerstemmige vocalen en langere instrumentale stukken.
Op deze nieuwe cd toont de nieuwe zanger Brian Ashland zich een prima opvolger van Mike met zijn op Geoff Tate gelijkende stem. Het heeft wat draaibeurten gekost om te wennen aan de nummers maar op het ogenblik is hij niet uit mijn cdspeler te slaan. Om enkele nummers te noemen die er uit springen zijn o.a.het stevige nummer Venom met gastzanger Clay Barton van Suspyre, het geweldige Pain wat de perfecte kruising is tussen Queensryche en de typische Shadow Gallery samenzang en een fraaie keyboard en gitaarsolo kent, Gold Dust is een lekker vlot nummer met stevige gitaarriffs en de samenzang in dit nummer is weer van geweldig hoog niveau. In het nummer Strong is Primal Fear zanger Ralf Schepers gastvocalist en daardoor klinkt het lekker stevig. Haunted is ook zo`n fraai meesterwerk met prachtige Queenachtige vocalen en gitaarwerk en de meesterlijke break in het midden is helemaal af.
De overige nummers zijn ook dik in orde dus mogen we stellen dat dit na Dream Theater en Redemption al de derde top progressive matal cd van het jaar is!

maandag 9 november 2009

Berenloop 2009


Afgelopen zondag liep ik de marathon van Terschelling, het was voor mij alweer de 13e editie van deze loop dus een traditie voor mij om deel te nemen. Het was ditmaal een mistige editie maar dat vond ik wel lekker en er stond niet veel wind dus ideaal. Na de goede voorbereiding van de Teutolauf in Duitsland had ik er wel vertrouwen in maar ja het blijft altijd een marathon.
Na eerst de massale start van de halve marathon gezien te hebben konden wij om 13.35 vertrekken. De eerste kilometers door West-Terschelling loop je nog in een grote groep maar al snel na het verlaten hiervan beginnen de eerste groepjes zich al te vormen. Ik kom in een leuke groep te lopen bij ultraloopster Gerrie Visser en tot de halve marathon loop ik daarbij.De tussentijd is 1.40.01 en daar ben ik zeer tevreden over. Helaas valt deze groep kort hierna uiteen maar ik kan prima doorlopen en al snel zitten we bij kilometer 30. Het gaat nog steeds prima hoewel de klim naar het strand bij Midsland aan Zee er even inhakt. Op het strand is het een afwisseling van mulle stukken en harde stukken maar over het algemeen valt het me niet tegen. Jammer dat het door de mist een beetje troosteloos is daar. Na de weer zware strandopgang is het bij de verzorgingspost even recupereren en wat naar binnen werken.Ik zit nog steeds op een schema van rond de 3uur30. Dan volgt nog de lange Longway ( hoe toepasselijk) waar het eerst wat stroef loopt maar ik krijg steeds wat lopers in het vizier en de kracht is er nog om wat aan te zetten. Als je dan eindelijk weer in West bent kan het niet meer stuk en bereik ik de finish in 3.23.25, een tijd waar ik zeer tevreden mee ben. Een voor mij prima gelopen marathon.

zondag 1 november 2009

Rondweg Run Franeker







Een week voor de Berenloop wilde ik mijzelf testen op de halve marathon ( lees 20.4 kilometer) in Franeker.Proberen een tijd rond de 1uur33 lopen was het doel. De start van deze loop was voor de verandering in de binnenstad van Franeker vanwege het 100 jarig bestaan van de elfsteden. Na het verlaten van de binnenstad was het leuk om even over een autoweg te kunnen lopen, iets wat je meestal alleen bij de grote lopen ziet.
De eerste kilometers zat het tempo er goed in want ik liep vrij voorin maar ik wist wel dat ik dat niet al te lang zou vol houden ( gezien het weinig snelheidswerk dat ik had gedaan de laatste drie maanden). Vlak voor Ried liet ik het tempo wat vieren en langs de Rie was het ook even pittig met het frisse briesje tegen. Inmiddels was ik ook alleen komen lopen maar dat vond ik wel best, kon ik proberen het tempo vlak te houden. Via Slappeterp,Peins en Schalsum liepen we weer naar Franeker. Ik finishte in 1.32.34, een tijd waar ik zeer tevreden mee was.