vrijdag 25 januari 2008

De klassieker Rainbow Rising


Ritchie Blackmore is wereldberoemd als oud gitarist van Deep Purple en menig beginnend gitaarspeler leerde zichzelf de eerste akkoorden van Smoke on the Water aan. Wat sommige misschien niet weten is dat hij na Deep Purple een eigen band had en wel Rainbow. Met deze band maakte hij o.a. de klassieker Rising.

De muzikanten die meespelen op deze lp zijn zanggod Ronnie James Dio, drummer Cozy Powell, bassist Jimmy Bain en keyboardspeler Tony Carey.

Om de kracht van deze plaat te ondervinden moet je eigenlijk gelijk naar kant twee waar slechts twee nummers staan, maar wat voor nummers! Het bombastische Stargazer is te betitelen als een Neo klassieke powermetal Hymne waar een symphonyorkest in samenspel met de band een geweldig nummer neerzetten. Wat Dio hier op vocaal gebied laat horen is fenomenaal.

Het tweede nummer A light in the black is een lekker snel nummer met opzwepend drumwerk van Cozy Powell en naast een keyboardsolo ook een heerlijke gitaarsolo van Ritchie Blackmore.

Kant een is eenvoudiger van opzet maar bestaat uit vier klassieke hardrocknummers. Keyboardklanken luiden het opzwepende Tarot Woman in en ook op dit nummer is het genieten van Dio`s vocale prestaties. Run with the Wolf, Starstruck en Do you close your Eyes zijn klasse hardrock nummers met herkenbare refreinen en heerlijk gitaarwerk.

Deze lp is een mijlpaal in de hardrockhistorie!

Geen opmerkingen: