woensdag 13 februari 2008

Klassieker. Fates Warning - Still Life


Fates Warning is een progmetal band uit Amerika die al vanaf 1984 platen en cd`s uitgebracht heeft. Vooral de laatste jaren zijn ze erg progressief geworden en hebben hun eigen aparte stijl.

Zanger is Ray Alder, die met een prachtige stem gezegend is, gitarist en oudtse bandlid is Jim Matheos, bassist is Joey Vera o.a. bekend van Armoured Saint een vaste drummer is er op dit moment niet maar Mark Zonder was jaren de vaste drummer met een eigen stijl.

Mijn favoriete cd van deze orginele band is Still Life waar het nummer A Pleasant Shade of Grey live wordt gespeeld. Gast gitarist op deze cd is Bernie Versailles bekend van o.a. Agent Steel.

Dit 50 minuten lange nummer bestaat uit 12 gedeeltes en is wonderschoon. Melodieus, slepend en geweldig emotioneel zangwerk van Ray Alder.

Op de andere cd staan oudere nummers van de band met een meer heavy karakter, het 20 minuten lange afwisselende The Ivory Gate of Dreams begint acoustisch , hierna vallen de gitaren er lekker in volgt een meeslepend nummer. The Eleventh Hour begint ook rustig waarbij het publiek enthousiast meezingt waarna de break het nummer op heerlijk op gang komt en Alder met zijn hoge stem naar grote hoogte brengt. Het refrein zingt het publiek ook weer geweldig mee. Point of View is een lekker vlot nummer met prachtig twin gitaarwerk. Monument begint met fraai baswerk waarna het zich ontpopt tot een heerlijk swingend nummer. At Fates Hand begint met een middeleeuwsachtig intro, lijkt eerst rustig voort te kabbelen maar ontwikkelt zich dan naar een heerlijk slepend nummer waarbij de gitaar en de keyboards goed op de voorgrond treden. Prelude to Rain is een stuk minder gecompliceerd en behoorlijk heavy. We only say goodbye sluit deze top cd prachtig af met zijn prachtig refrein en weer geweldig mooi zangwerk van Ray Alder.

Geen opmerkingen: