vrijdag 13 november 2009

Shadow Gallery - Digital Ghosts


Vorig jaar overleed zanger Mike Baker van de progressieve metal band Shadow Gallery op 45 jarige leeftijd aan een hartaanval, en werd gevreesd voor het voortbestaan van bij insiders zo geliefde band. Ik zelf ben ook al jaren fan van hun want cd`s als Carved in Stone,Tyranny en Room V waren juweeltjes. De muziek van Shadow Gallery is bekend vanwege de complexe songstructuren en virtueus muzikaal vakmanschap. Hun muziek is afwisselend melodieus en stevig met veel aandacht voor meerstemmige vocalen en langere instrumentale stukken.
Op deze nieuwe cd toont de nieuwe zanger Brian Ashland zich een prima opvolger van Mike met zijn op Geoff Tate gelijkende stem. Het heeft wat draaibeurten gekost om te wennen aan de nummers maar op het ogenblik is hij niet uit mijn cdspeler te slaan. Om enkele nummers te noemen die er uit springen zijn o.a.het stevige nummer Venom met gastzanger Clay Barton van Suspyre, het geweldige Pain wat de perfecte kruising is tussen Queensryche en de typische Shadow Gallery samenzang en een fraaie keyboard en gitaarsolo kent, Gold Dust is een lekker vlot nummer met stevige gitaarriffs en de samenzang in dit nummer is weer van geweldig hoog niveau. In het nummer Strong is Primal Fear zanger Ralf Schepers gastvocalist en daardoor klinkt het lekker stevig. Haunted is ook zo`n fraai meesterwerk met prachtige Queenachtige vocalen en gitaarwerk en de meesterlijke break in het midden is helemaal af.
De overige nummers zijn ook dik in orde dus mogen we stellen dat dit na Dream Theater en Redemption al de derde top progressive matal cd van het jaar is!

Geen opmerkingen: